Fodor Petra - Egy pillanat bátorság

 Sziasztok!

Először is nagyon szépen köszönöm az Álomgyár kiadónak és Fodor Petrának a lehetőséget! :) 

Fodor Petra - Egy pillanat bátorság című regényéről fog szólni ez a bejegyzésem. 

Fülszöveg: 

Két ​lány, két nagyon különböző élet…
Az egyiknek minden lehetősége megvan, hogy megvalósítsa az álmait, a másiknak küzdenie kell, hogy elérhesse azokat…
Dóra kezdő író, és úgy érzi, hazájában nem kapja meg azt az inspirácót, mely elindíthatná a siker felé vezető úton. Ezért úgy dönt, egy angliai egyetem falai közt keresi leendő hősnőjét és saját magát. A hétköznapjai a tanulás mókuskerekében telnek, így nehezen, de végül elindul a Nagy Mű felé. Miközben útját keresi, szembesül a múlttal, a családi tragédiák eddig elkendőzött rideg valóságával.
Abby igazi belevaló, bulizós angol egyetemista, egy híres, bohém drámaíró unokahúga, akinek minden adott a boldoguláshoz. Ám miközben kreatív írást tanul az egyetemen, rá kell jönnie, hogy egy neves rokon még nem jelenti azt, hogy az ember maga is tehetséges…
A két lány sorsa óhatatlanul is összeforr. A mindig rosszul választó Abby és a választani képtelen Dóra megtalálja-e a végén a szerelmet? Rálelnek-e életük értelmére? Melyikükből lesz író, és kinek nyit az idő újabb lehetőségeket?
Fodor Petra első regénye az útkeresésről, a lehetőségekről és a szerelemről elvarázsolja az olvasókat.


Cím.. egyszerűen imádom! Ennél jobbat talán nem is kaphatott volna.

Elkezdtem olvasni a regényt, és az elején nem értettem a két dőlt betűs részt. Azonban miközben egyre beljebb haladtam és egyre több oldalt olvastam el, rájöttem, hogy annak a két résznek fontos szerepe van a könyvben. Nekem a történet elejétől kezdve olyan érzésem volt, hogy nem tudom beazonosítani a szereplőket. Tehát, hogy éppen hol vannak, időben és térben elhelyezve. Minden író beleírja magát a karaktereibe, de Petránál azt éreztem, hogy ő már túlságosan is. :( 

Jöjjenek a lányok

Abby: független, vidám, laza, élettel teli, bulizós lány. Miután élete legfontosabb két emberét elveszítette, nem tudja ki is ő valójában, nem volt senki akibe kapaszkodhatott volna a nehéz időszakban. Míg végül meg nem találta önmagát. 

Dóra: Abby szöges ellentéte. Visszahúzódó és csendes, mindent egyszerre akart végre hajtani. Úgy érezte az írásban kibontakozhat. Kissé álomvilágban élt, de hisz ki ne ábrándozik életében legalább egyszer? :) 
Olyan mint én: "...az embereknél sokkal, sokkal jobban szerette a könyveket."

Mindketten a Whiteford-i egyetemre jelentkeztek. Ami a regény legfontosabb helyszíne.

Tetszett az, hogy minden fejezet elején található egy idézet. Petra bemutatta az egyetemi életet. Bátorságot és erőt ad az iskolásoknak. (Persze nem csak nekik ;) ) Fiatalos, könnyed olvasmány. 

Van benne szerelem, épp annyi amennyi kell. Van benne élettapasztalat, szenvedés-fájdalom és boldogság. 

Abby és James kapcsolatára már az első bemutatkozásuknál gondoltam. Tudtam, hogy szerelem vagy barátság kialakul köztük. De hogy mi lett a végén.. nos, az legyen meglepetés. 

A bátorság tényleg csak egy pillanat! 

Bevallom voltak olyan fejezetek amelyek nem nyerték el a tetszésem. De a vége..hűha, gondolatokat ébreszt benned és visszaidézed a regényt, hogy is történt ez igazán. 

Ne agyaljunk annyit mindenen, éljünk és legyünk bátrak. 

" Csak egy pillanatig kell bátornak lennem, akkor, amikor dönteni kell. Ha bátor vagyok, akkor tudom, melyik a jó döntés. "

"Így teszi tönkre magát. A sok agyalással."

Tetszett, de ebből sokkal többet ki lehetett volna hozni. :) 


Kedvenc idézeteim: 

"Hisz a pszichológusa arra tanította, élessze fel ösztöneit, cselekedjen érzelemből, akár hirtelen felindulásból, hisz az univerzum mindenkinek üzen, csak kérdés, hogy meghallod-e."

"Szuper évem lesz."

"… Abbyt is arra tanította, hogy tisztelettel bánjon a könyvekkel, becsülje meg azt az időt, amit olvasással tölthet."

"Író leszek, csak nem regényeket fogok írni, hanem az igazságot, a valóságot. Ami a máz mögött van, ami valójában érdekli az embereket."

"Mert ha már eldöntötted, mit akarsz, utána az egész annyira könnyűvé válik."



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések